Haram buat Doodle ?

Post by Adilla Shahirah | 6:45 am | 10 Nutella |
Assalammualaikum reader ..

Sejak dua menjak ni selalu sangat aku dengar perkataan HARAM . Baru sekarang aku takut lepas baca entry dia. dia tertanya-tanya adakah melukis doodle itu haram ? kenapa dia cakap mcm tuh ?
”Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya” (HR. Bukhari dan Muslim) 
Tapi ada beberapa gambar yg diperbolehkan, Menurut Syaikh Jamil Zainu, ada beberapa gambar yang diperbolehkan :

1. Gambar tidak bernyawa. Iaitu lukisan pohon, bintang, matahari, dan sebagainya dan berupa gambar pemandangan indah yang tidak ada gambar manusia/binatang: ”Apabila anda harus membuat gambar, gambarlah pohon atau sesuatu yang tidak ada nyawanya” (HR. Bukhari)
2. Mainan anak, seperti patung untuk kanak2 yang dipakaikan baju dan sebagainya. Dengan maksud untuk mengajarkan anak sebuah rasa kasih sayang terhadap anak kecil. Aisyah mengatakan,”Saya bermain-main dengan boneka berbentuk anak perempuan di depan Nabi SAW” (HR. Bukhari)
3. Diperbolehkan gambar yang terpotong kepalanya, sehingga tidak menggambarkan sebagai makhluk yang bernyawa.
Jibril berkata kepada Nabi SAW,” Perintahkan orang untuk memotong kepala gambar itu, dan perintahkanlah orang untuk memotong kain penutup (yang ada gambarnya) supaya di jadikan dua bantal yang dapat diduduki” (HR. Abu Daud: dinyatakan Shohih) 
Sumber from Izara.


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

10 comments:

AZRUL AZMI said...

Baru tau!!! Begitu rupanya... So, jangan la buat yea...

fayun said...

dulu masa baby, kakak kakak fayun selalu ingatkan, kalau beli teddy bear kena cederakan dia. haha supaya tak berupa sebagai makhluk yang bernyawa :) bytheway, thanks for the info ye eyra :*

afina rahmat said...

:( . kalau utk berdakwah pun...?

deenaiena said...

if buat takat kpala atau tudong saja pon tak bole kaa?

AienSyahierahDotDot said...

Wait..kita lukis bukn sbijik mcm orng.Dah habis tuh, Upin Ipin tuh??

Ummi Shaheira said...

ckp pasal anak patung teringat . ada kejadian belaku :) so dh buang boneka tu yg teddy bear arnah masih ada :) tq for the info

Nur Irdina said...

@AienSyahierahDotDot

kartun tu entah la haram ke tak. pening nak pikir.