Cute MP3 on blogskins

Post by Adilla Shahirah | 2:03 am | 13 Nutella |

Assalammualaikum + annyeong, chingu :)

\Bismillahirrahmanirrahim/ Hello fellas. This time Eyra nak buat tutorial cute mp3 player on blogskin or classic templates. Tk tau ape tu cute MP3 player? Benda tu macam gamabr di bawah neh. Contoh dalam blog Jaja :


Click untuk membesar. Yang Eyra kotakkan merah tu MP3 player.

Okayy, dah tau ape itu cute MP3 player? Baguslah. Tutorial ini untuk pengguna blogskin dan classic template. Okayy guys. Now, let us start.

1. Korang pergi ke link INI. Then korang click pade Generator
2. Then dia akan keluar seperti gambar di bawah ini. 


3. Yang dekat bahagian Category : tu, kan dia General. Eyra nak korang tukar dengan Colors. Then pilihlah warne yang korang suke untuk bgcolor, loadingcolor, buttoncolor and slidercolor

4. Then lepas dah pilih untuk color tu, korang tukar kan balik bahagian Category : tu kepada General semula. Kan korang nampak autoplay tu dia letak 0, kan? Eyra nak korang letak dekat situ 1. Jangan letak 0, tapi 1.

5. Okayy, korang nampak yang dia tulis mp3 tak? Kan ade code tu kan? Code tu korang kene gantikan dengan code lagu korang sendiri. Nak cari code lagu korang, cari dekat SINI. Nanti dia akan keluar macam gambar kat bawah neh :


Click for enlarging.

6. Then, korang type lagu yang korang nak letak kat MP3 tu dekat bahagian Search. Macam Jaja, lagu blog Jaja kan Cleansing Cream by Brown Eyed Girls. So, korang just type kat situ, 'Cleansing Cream' and tekan Enter. Then dia akan keluar macam neh :



7. Then korang click lah pade link yang 'CLEANSING CREAM' tu. Then nanti dia akan keluar seperti gambar di bawah ini :


8. Then korang nampak yang Direct: then sebelah dia kotak and dalam dia ada link tu kan? Korang copy link tu and paste kan link tu dekat tempat yang instruction nombor 5 tadi.

9. Lepas dah paste tadi, korang copy code yang ade dekat HTML Code tu. Copy semua code tau. Then paste kan code tu dekat Edit HTML blog korang. Letak dekat tempat yang korang nak letak lagu tu. Okay, that's all. Hope korang faham. Kalau tk faham, boleh tanye :)

I'm trying my best to make this tutorials.


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

13 comments:

Ivy.Iyona said...

sYE TAK FHAM LAH.... Mcam Mane nak tukar MP3 CODE TU.. CODE TU PANJANG SNGAT.. :(

Nur Adilla Shahirah said...

@Ivy.Iyona awak cari code depan mp3= belakang mp3

alieya eryana said...

tak faham macam mana nak letak code tueh . . awak ajar letak kat edit html tapi nak letak benda alah tueh kat mana tak tau . .

Abu Zhar said...

Wargghh Stail Arr.. Terima kasih Kak Adilla

Wasabi Basi said...

kenapa code yg saya copy tu , bila review dekat blog tanak kuar lagu

ッ Pinααα said...

awak , tak ada laa yg direct link tu. yang ada cuma link HTML Embed tu aje. So, macm mna niy ? tak reti laa. please ajrkan.

ッ Pinααα said...

Yeayy , dah jadi. Thanks for this tutor :)

Nurul Zakira said...

Terima kasih. Dah jadi dah! :D

S U P E R W O M E N said...

seriously tkfaham kott . mcm mnaa nk buat haa ??

ALani Suhaimi said...

Tak keluar gambar la .. tak paham ...

ALani Suhaimi said...

Gambar tak kuar SO kurang faham ..

Dini Aliyyah said...

Kak adilla, saya dah letak code lagu saya kt edit html tu, tapi tk kluar pon lagu dia. mcm mane ni? .-.