Tips : Penjagaan BlackBerry Agar Tidak Lembab

Post by Adilla Shahirah | 10:56 pm | 9 Nutella |
 

Haaa . Sebelum korang mula baca , Eyra ada nak tanya sedikit ni . Korang ada guna blackberry tak ni ?Sebab entry ni , khas untuk pengguna blackberry je . hikhik# Tak kisah lah , korang sendiri yang guna or mak bapak adik kakak abang pakcik makcik opah atok ke , kan .. huhu .

Kalau ada , share lah dekat diorang tips ni . Berguna sangat !Eyra ada jugak try . Tapi tak semua . HEHE :)  Kalau ada yang nak share dekat blog pun boleh . But , kredit nama Eyra ye:)

Oke . Eyra bagi tips ni agar BB tak lembab dan operasi tetap lancar dan stabil , kerana BB bukanlah handphone biasa tetapi sebuah Smartpohne Tips ini untuk semua jenis BB baik Curve , Bold , Torch mahupun Storm . 

Jom usha Tips - Tips di bawah :

1.  Cuba korang usahakan tiap 2 -3 hari sekali , cabut bateri BB dan biarkan selama 1 - 2 minit . Ini berfungsi untuk membuang dan menghapuskan sisa - sisa file yang tidak terpakai akibat proses chatting mahupun browsing . 

2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara tekan ALT + L G L G .. akan muncul dilayar hasil log , tekan logo menu BB , pilih Clear Log (jika bahasa Inggeris) atau bersihkan Log (jika Bahasa Malaysia) . Tekan Clear !

3. Lakukan juga secara rutin Cleanig Memory . Dengan cara , pilih Options , Security Options , Cleaning Memory . Tekan logo menu BB , pilih clean now !

4. Tiap 2 -3 hari sekali , lakukan Host Routing Table . Dengan cara , pilih Options , Advanced Options , pilih Host Routing Table , tekan logo menu BB . Pilih Register Now .

5. Ok . Dan setelah step ke 4 di atas ini , lakukan juga setiap 2 -3 hari sekali Diagnostic Test . Ini sangat penting ! Sebab inilah bukti apakah BB kita berhubung dengan operator , baik PIN , Register mahupun Email . Dengan cara , pilih Options , Mobile Network , lepas tu tekan logo menu BB , pilih RUN dan biarkan sampai proses berjalan completed .  Jika hasil proses ada yang NO , ulangai lagi agar hasil semua YES !
* Oke . Itu lah 5 tips agak BB kita lancar selancar - lancar nya . Semoga , ianya bermanfaat untuk korang semua ya . Perlu diingat bahawa tips di atas bukanlah hanya diusahakan , tetapi WAJIB agar BB kita tak de lah lembab macam siput tu haa . hehe .

Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

9 comments:

nuha ahmad said...

opss saya tak guna bb.

terbaca pulak :)

peace :P

Nur Asmida Bt Karim said...

Tips yg bagus , eyda pon tgh plan nak guna bb nie tpi tk pasti bb jenis mana :)

Cioccolato World said...

tips number 1 diya selalu buat :)sbb diya pengguna bb diya mmg geram kadang2 sbb makin lama makin slow

Bella Nabilah said...

nampaknya memang setiap hari kena cuci BB nie..hehe

♥Cik Adinda♥ said...

Nice tips sis...xtau pun kena jaga bb smpai cm 2 skali...thanx alot...