9 Cara Atasi Patah Hati

Post by Adilla Shahirah | 2:01 am | 0 Nutella |
Hari ni mood aku agak baik sikit, aku nak sharekan dengan korang macam mana nak atasi rasa kecewa korang tu. Penat tau aku mencari tips-II pasal benda alah ni kat majalah. So, korang mesti pernah rasa kecewa di tinggalkan orang yg korang sayang kan ? Apa, tak ? Nampak benor menipunya. Mengikut apa yang di katakn dalam majalah tu, rata-II remaja yg di temui meluahkan bahawa saat-II putus cinta, kecewa atau patah hati adalah detik yang paling menyakitkan yang pernah di lalui.

http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifPercaya pada takdir :
Bila ex korang lebih memilih utk bersama yang lain, korang kena tahu yang dunia ni belum berakhir lagi. Pujuk diri korang dengan mengatakan bahawa, ex korang tu bukanlah yang terbaik utk korang, dan korang perlu yakin bahawa Allah mempunyai agenda lain yg lebih indah buat korang.


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifRelakan :
Mencintai seseorang bermaksud, korang mesti bersedia untuk merelakan dia agar terus bahagia atau bersedia untuk kehilangannya. Bila dia dah bagitahu yang dia tak bahagia dengan korang, please jgn paksa dia utk bersama dengan korang lagi, okay sayang ?


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifLupakan :
Teori memang tak semudah praktikal kan ? Tapi, bila dia memutuskan untuk tinggalkan korang, ajar diri korang cepat-II untuk melupakan dia.
#Tapi, dalam kes aku.. dia tak bagitahu pong yg dia nak tinggalkan aku.. Macam mana tu ? -__-"


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifAmbil hikmahnya :
Pengalaman adalah sesuatu yang terbaik untuk kita. So, korang kena jadikan pengalaman bersama ex korang untuk mulakan kisah yang baru dan pastikan hal-II yang lepas tidak akan berulang lagi.


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifBe nice :
Korang perlu terus berbuat baik dalam apa jua perhubungan sekalipun. Tak kesah la.. dengan keluarga ke, dengan kawan ke, pakwe ke, makwe ke dan seangkatan dengannya. Korang mesti tingkatkan harga diri dan perlu telus dalam sesebuah perhubungan. Kalau korang berbuat baik dengan semua orang, korang akan lebih di hargai oleh mereka.


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifJangan bersendirian :
Korang mesti selesaikan masalah dengan bijak. Orang yang baru putus cinta, kebanyakannya akan berfikiran aneh apabila bersendirian. So, elak kan lah bersendirian, okay ?


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifBersedia untuk orang baru :
Yakinkan diri korang utk bergaul dengan orang-II lain atau kawan-II korang. Jangan mengurung diri dari dunia luar. Sebaiknya, korang buka networking yang baru.


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifSerlahkan potensi diri :
Jangan biarkan diri korang terperangkap dengan masalah-II yang dah lepas. Cari semula potensi diri yang ada pada korang hingga potensi tu boleh di nilai oleh orang lain.


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic005demoji_17695391decoojp.gifBerdoa dan bertawakkal :
Serahkan segalanya kepada kuasa Allah. Korang akan menemui kedamaian di saat korang mengadu dan merelakan segalanya pada-Nya.


Hey sayang.. wake-up, okay ? Jangan lama sangat memendam perasaan tu. Tak elok sebenarnya utk diri sendiri. Tambah-II utk orang yg masih study, lagi lah banyak masalah kalau korang asyik fikirkan masalah tu. So, jangan fikirkan sangat. Cuba busykan diri dan senyum selalu. Lastly, kalau boleh.. cuba cari pengganti atau teman sekadar utk mengubat luka kat hati tu.


#Aku tahu, aku sendiri tak boleh nak handle masalah aku. Aku faham tu, but tak salahkan aku nak sharekan benda ni dengan korang semua ? Lagipun, aku sekarang dalam proses nak lupakan dia. InsyaAllah, aku akan lupakan dia jugak satu hari nanti. Amin, amin, amin~

k baii, kamsahamnida 
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

0 comments: