Tips : Jauhi Aku dari Si Penggodam . Hate Hackers .

Post by Adilla Shahirah | 5:55 am | 0 Nutella |
Assalammualaikum , Hello Wello , Iam back to give you all tips . Lalala .Jom
Tengok jom , Kalau nak ambil Credit by  Lyssa   tau . :)
Ok korang . Cepat - cepat . Jom kita halang hackers ! huhu ~ Ok kawan-kawan . Penggodam atau cracker semakin kreatif dalam menggodam kata laluan atau "password" untuk menembusi blog , facebook dan e-mel . Salah satu cara hackers menceroboh akaun korang adalah dengan menembusi "password" yang sememangnya mudah untuk ditembusi . 

Nak tahu macam mana penggodam ni tembus sampai berlubang habess kita punya password ? Nak takk ? JOM Serbuuu ramai-ramai ~ hee~

CARA-2 PENGGODAM MENEBUSI KATA LALUAN 

Dictionary Attack

Mereka menggunakan kata-kata dalam kamus dan mengkombinasikannya dengan angka-angka atau karakter.

Brute Force Attack

Mereka cuba membuat semua kombinasi mulai daripada aaaa sampai zzzz . sehinggalah beberapa karakter . Sememangnya mereka cukup gigih !
  Personal Information Attack

Mereka akan memasukkan data-data peribadi seperti nombor telefon , tarikh lahir , nama teman , kod post dan sebagainya.


Jenis-2 Kata laluan yang lemah

  Kata laluan yang tersaangat lah lemah adalah seperti 123456789 , 000000 , 123456 , asdfg , qwerty , asdf . Ini kerana , ia akan memudahkan penggodam untuk mendapatkan kombinasi ini pada password korang tuu . 

  Menggunakan kesemua dengan huruf kecil .

  Menggunakan kombinasi kata dan angka misalnya cinta9 , mika92 .

Menggantikan huruf dengan karakter , misalnya s@y@ng . 


Dah tahu semua tuh kan ? So apa lagi ! Cepat pergi tukar password yang sesusah sesumpah cepatt !! Err hehe , Jom Adilla ada tips nak elak dari dicerobohi . 

Tips Elak Penceroboh .

Kata Laluan Daripada Kombinasi Alphanumberic dan Karakter
Wajib ni ! Buat kata laluan korang dengan menggunakan kombinasi alphanumberic dan karakter seperti "><,?/;}]! atau cari kata laluan yang selamat yang ada di Internet seperti pctools.com . Ada software menggodam yang menggunakan kaedah brute force untuk meneka kombinasi username dan kata laluan . Ada juga di antara kita dengan menggunakan nama penuh , enam digit awalan dalam mykad , tarikh lahir seseorang atau perkataan popular sebagai kata laluan . 

Elakkan memberitahu maklumat peribadi
Dalam akaun Facebook , dinasihatkan agar korang tidak memberitahu maklumat diri korang dengan terlalu terperinci . Cukup sekadar nama dan alamat emel.

  Kerap Tukar Kata Laluan @ Password
Kadang-kala penggodam memang sudah memasuki facebook korang , jadi korang perlu mengambil tindakan dengan menukar password secara kerap kalinya bagi menyukarkan penggodam ini daripada memasuki kembali akaun korang dan menggodamnya .  Pastikan password korang tu  kuat / "srtong" ! << Wajib ni


Credits : Lyssa
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

0 comments: