Dimanakah level kita?

Post by Adilla Shahirah | 4:31 am | 4 Nutella |

Assalammualaikum.


Perihal Sirat Mustaqim.

Perjalanan semua manusia di atas Sirat Mustaqim adalah berbagai diantaranya ialah :

1) Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas kilat.
2)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti tiupan angin.
3)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti burung terbang.
4)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti kelajuan kuda lumba.
5)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas lelaki perkasa.
6)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas binatang peliharaan.
7)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat dalam tempoh sehari semalam.
8)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama satu bulan.
9)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama bertahun-tahun.
10)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama 25 ribu tahun.
semua kiraan masa adalah mengikut kiraan masa dunia.

DIANTARA TIPS UNTUK MELEPASI TITIAN SYIRAT AL-MUSTAQIM

Dalam sebuah hadith panjang riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud

“Dan diletakkan sebuah jambatan di atas neraka jahannam, lalu aku dan umatku menjadi orang pertama yang meniti di atasnya. Rasul-rasul berdoa pada hari itu : ‘Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.’ Di kanan kirinya ada pengait-pengait seperti duri pokok Sa’dan. Pernahkah kalian melihat duri pokok Sa’dan?” Para sahabat menjawab, “pernah, wahai Rasulullah.”

Baginda melanjutkan : “Sesungguhnya pengait itu seperti duri poko Sa’dan, namun hanya ALLAH yang tahu besarnya. Maka ramai manusia yang disambar dengan pengait itu sesuai dengan amal perbuatannya di dunia.”

Suasana pada saat itu pastinya mengerikan. Suara teriakan, jeritan meminta tolong, tangisan, dan ketakutan terdengar dari pelbagai arah. Lebih mengerikan suara gemuruh api neraka dari bawah sirat yang siap menelan orang terjatuh ke dalamnya. Tidak henti-henti Rasulullah s.a.w. dan nabi-nabi yang lain termasuk juga malaikat berdoa untuk keselamatan manusia,

“Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.”

Setiap muslim wajib menjadikan kepercayaan kepada perkara ini sebagai aqidahnya. Berkenaan dengan sifat titian ini, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda mafhumnya : “Ia ialah sebuah jalan yang sangat licin, kaki sulit sekali berdiri di atasnya.” (Riwayat Imam Muslim daripada Abu Said Al-Khudri)

Dalam hadith Ahmad daripada Aisyah r.h.a., Rasulullah s.a.w. menyifatkan bahawa sifat titian itu adalah lebih tipis daripada rambut dan lebih tajam daripada pedang.

Sirat di akhirat ini wujud hasil daripada titian (jalan) hidup yang kita pilih selama tinggal di dunia. Oleh sebab itu, siapa yang memilih jalan ALLAH, sambil bepegang teguh dengan syariat Islam, maka sirat di akhirat ini akan mudah dilalui untuk sampai ke syurga idaman.

Sebaliknya, siapa yang enggan melalui jalan ALLAH ini, lalu memilih jalan hidup yang bebas daripada aturan halal-haram, maka hari itu sirat yang akan dilaluinya menjadi sangat sempit dan sukar dilalui. Golongan ini akan tergelincir dari titian lalu jatuh melayang-layang ke dalam neraka jahannam selama-lamanya.

Imam Abu Tahir al-Qazwini berkata : Setiap orang yang biasa berjalan di titian agama, maka ia akan sangat mudah melintasi sirat di akhirat. Dan sesiapa yang tidak biasa melaluinya, maka ia akan menemui kesulitan berjalan di atasnya, kakinya akan tergelincir dan ia akan menyesal selama-lamanya.”

Jadi di sini, disertakan tips dan pantang larat sirat 

Rasulullah s.a.w. pernah menyebut beberapa amalan yang dapat menjamin keselamatan seseorang melintas di atas sirat. Antaranya adalah :

~Banyakkan bersedekah

~Melazimkan diri hadir ke masjid

Sebaliknya, beberapa amalan buruk dapat merencatkan kelancaran perjalanan seseorang di atas titian sirat. Amalan itu antara lain ialah :

Membuat tuduhan dusta kepada seorang Mukmin.
Abu Daud meriwayatkan daripada Muaz bin Anas al-Juhani, sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

“Sesiapa yang menjaga seorang Mukmin daripada gangguan munafik, maka ALLAH akan mengutus seorang malaikat untuk menjaga tubuhnya daripada api neraka jahannam, dan sesiapa yang membuat tuduhan (dusta) kepada seorang Mukmin untuk memburukkan namanya, maka ALLAH akan menghentikan langkahnya di atas sirat hingga ia bersedia melepaskan tuduhan tersebut.”

*Termasuk membuat tuduhan dusta ialah menyokong tuduhan tersebut dan menyebarkannya dalam kalangan masyarakat untuk merosakkan nama baik atau reputasi orang yang dituduh. Justeru, berhati-hatilah dalam menapis tiap berita dan cerita yang kita terima. Lebih-lebih lagi bila berkaitan dengan dosa seperti zina dan liwat. Kita memohon agar ALLAH membersihkan umat kita daripada sikap-sikap yang tidak sihat ini.

Petikan daripada Kitab Mahkamah di Padang Mahsyar m/s: 146

Info from : Jaja


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

BLOG REVIEW BY FATINI IRDINA

Post by Adilla Shahirah | 9:28 pm | 1 Nutella |
Assalammualaikum.

click banner to join
Jangan lepaskan peluang k.
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Contest My Blog Superb by Fatimah Azzarah

Post by Adilla Shahirah | 8:31 am | 4 Nutella |
Assalammualaikum.

click banner to get some present
Tag : Qihah , Nadya
Selepas buat entry ni eyra nak follow sponser. bye..


Hadiah Utama 


Square Hijab 1x , Lomo Aquapix 1x by Cute Catch l Share di wall


Anting-anting 3x dan Jaket 1x by Fluffy Bunny Haus




Wallet or Purse 1x by Branded Bag Outlet l Share 5 gambar dari album



Bracelet or Bangle 1x dan Custom made Bedazzled H/P Case bernilai RM 4O by Korean Lens Shoppe l Banner Korean Lens Shoppe  ( Jadikan banner di sidebar ada link sekali ) l Share  Korean Lens Shoppe di facebook kepada 10 rakan facebook 



Baucer RM 50 1x by Delisya Baby Castle l Blog Delisya Baby Castle l Share 5 pic gambar


Rantai 2x by Sanvirus Owl


Celeb Shawl 5x by Hijab Wholesales


Fridge Magnet + Baucer RM 10 1x dan Gelang 1x by MIraclelight Shop l Blog l World Of Caah



Shawl 1x by Lovely Strawberry l  Suscribe via email di blog l Follow Twitter l Share di wall masing-masing l Follow networked blog l letak dibloglist 


Button Bracelet 1x by Klik l Klik l Klik l Klik l Klik l Klik l Klik l Klik


Brooch kartun 2x , Brooch Bunga 1x , Tudung Bawal 1x by Ria Lovely Style l Ria Lovely Style



Bunny H/P Strap 3x by Greennnpanda Craft l Greennnpanda Craft





L005 LED electronic Color Change flicker light 2x by Trendy Korean Items l Letak di bloglist





Vaucher Shopping RM 10 2x by Honey Clover's Closet l Blog Honey Clover's Closet l Letak di bloglist


Barangan Ejulz Sophie Paris Malaysia bernilai RM 30 1x by Kampung Kameq l Ejulz Sophie Paris Malaysia



Sling bag 1x by Hot Collection



Cadar 1x by Cadar Murah l Cadar Murah



Bedak Arab 3x by Bedak Arab l Zati and Lappy


Keychain atau H/P Strap Homemade 3x by Farachew l Craft


Sekotak biskut coklat 1x by Intan Wandalaara l Intan Wandalaara

SECRET



Dress 1x by Erny Emy l DoubleeTshirt


Header 3x , Banner 3x , Topup RM 5( Maxis / Digi / Celcom ) 1x by Shuhada Othman


Edit Full Blog 1x by Fatimah Azzarah

ID : Adilla Shahirah
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

An earthquake

Post by Adilla Shahirah | 4:38 am | 1 Nutella |
An earthquake hit the cinema of the abusing movie to Nabi Muhammad s.a.w .Ya Allah.Allah Maha Berkuasa. Alhamdullilah.


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Shila Amzah Juara Pertandingan Asian Wave

Post by Adilla Shahirah | 7:01 pm | 1 Nutella |

Assalammualaikum. Tahniah diucapkan kepada penyanyi lagu Patah Seribu, iaitu Shila Amzah yang muncul juara Pertandingan Asian Wave di China.



Tertanya, bakat serta kebolehan Shila Amzah dalam menyanyi diiktiraf masyarakat dalam benua Asia. Tahniah sekali lagi diucapkan kepada Shila Amzah yang kini anggun dengan imej bertudung dan menutup aurat.
SHILA AMZAH JUARA ASIAN WAVE

Mari kita sama-sama dengarkan dan tengok sendiri gaya nyanyian Shila Amzah yang membuatkannya dipilih sebagai Juara pertandingan tersebut. Enjoyyy.




Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Salam Jumaat

Post by Adilla Shahirah | 5:17 pm | 0 Nutella |
boooo!
Assalammualaikum. good morning guys. how about you feel now. k, now Eyra nak breakfast dah ni. ambil beberapa minit untuk update ni, guys guys. what? lol -,- Salam jumaat guys. to lelaki jangan lupa solat Jumaat. tak perlu habiskan masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah. k. jangan lupa follow Eyra di twitter.
@EyraRawrrr or https://twitter.com/EyraRawrrr. Semoga hari ni Eyra takkan sakit hati. what? sakit hati, yer sakit hati bila orang tengah gembira dia yg sebok bagi Eyra sedih. k bye :'(
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Tutorial Tabbed Widget Mudah

Post by Adilla Shahirah | 7:15 am | 2 Nutella |

Assalammualaikum.
Tutorial ni Eyra credit dari blogger sentral

blogger tabber tabbed view contents

Okay , ada beberapa blogger yang tanya macam mana nabila buat tab yang dekat sidebar'LomoWave' , 'Shoutbox' , 'Linkies' tu -

Kalau korang nak buat tab macam tu, Eyra bagi tutorial yang mudah ni ye?
Langkah 1
Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript
Langkah 2
Copy semua code bawah ni
<style type="text/css">.tabber {padding: 0px !important; border: 0 solid #bbb !important;}.tabber h2 { float: left; margin: 0 1px 0 0; font-size: 12px; padding: 3px 5px; border: 1px solid #bbb; margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/ overflow: hidden; position: relative; background: #e0e0e0; cursor:pointer;}html .tabber h2.active { background: #fff; border-bottom: 1px solid #fff; /*--"Connect" active tab to its content--*/}.tabber .widget-content { border: 1px solid #bbb; padding: 10px; background: #fff; clear:both; margin:0;}.codewidget, #codeholder { display:none;}</style><script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script><script type="text/javascript" src="http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script><script type="text/javascript">$(document).ready(function() { $('#codeholder').bloggerTabber ({  tabCount : 3 });});</script><!-- to make sure the widget works, do not alter the code below --><div id='codeholder'><p>Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div>
Langkah 3
Pastekan code tadi dan letakkan dibahagian HTML/JavaScript tadi dan Save

Langkah 4
Drag/bawa tabber widget code tadi diatas widget yang korang nak gabungkan
contoh -
tabbed contents view elements
(tab1 , tab2, tab3 adalah widget yang ingin digabungkan)

Langkah 5
Save dan lihat hasilnya

Nota
Merah - jumlah widget yang ingin digabungkan
Pink - code colour


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Freebies header" Welcome To My Blog"

Post by Adilla Shahirah | 6:37 am | 1 Nutella |
Assalammualaikum.



Click gambar untuk lebih besar.
Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Tempahan dibuka.

Post by Adilla Shahirah | 5:46 am | 1 Nutella |

Assalammualaikum. k, UPSR dah lepas so Eyra nak buat something yang boleh tolong korang.



Header :



:- Harga header transparent saya cas RM5. Gambar doodle saya pilih sendiri.
:- Harga header transparent saya akan cas atas RM5 sekirangnya awak awak mintak saya tambahkan apa yang awak nak dan saya juga akan mintak bayaran lebih jika awak nak saya siap pasang.

Details :

Sila hantar detail di facebook saya. click this link :- Adilla.
For full edited blog :
Url blog :-
Emel blog :-
Pasword blog :-
Number telefon (jika ada) :-
Warna blog (tema) :-
Header nak tulis apa :-
Tambahan (jika ada) :-


For header transparent only :
Width blog awak :-
Tema header awak :-
Tambahan (jika ada) :-
Emel & pasword (kalau nak saya pasangkan) :-


Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!

Minta tolong boleh?

Post by Adilla Shahirah | 9:51 pm | 5 Nutella |
Assalammualaikum. Eyra nak minta tolong korang satu jer. tapi bukan Eyra nak paksa atau apa. Eyra nak suruh korang like gambar blog Eyra. Eyra ada join satu contest tu. tapi tak ingat. kalau korang baik tolong Eyra k. kalau boleh share la sekali. harap Eyra dapat menang juga.

Terima kasih kepada yang like & share. 

Terima kasih baca entry ni. Jangan lupa datang lagi ke sini!